I3-INSHAPE projekt: interregionális innovációs támogatás az egészségesebb és aktívabb Európa érdekében

I3-InshapeA 2024-es év még csak most kezdődött, és az I3-INSHAPE projekt munkájának első hónapjai már mögöttünk vannak. Az EU által társfinanszírozott projekt célja az európai digitális gazdaság erősítése az EU által elismert ClusSport partnerségnek a KKV-k sport- és vitalitási kezdeményezései európai kompetenciaközponttá történő átalakításával, a régiók közötti innovációs beruházások felgyorsításával és az innovációs és beruházási központok I3-INSHAPE hálózatának létrehozásával. A projektből minden érdekelt KKV profitálhat, és a partnerek a projekt 2023 szeptemberi indulása óta jelentős előrelépést tettek annak érdekében, hogy lehetővé tegyék a projekt helyi és nemzetközi elérhetőségét. Az MSE Klaszter fő feladata, hogy hozzájáruljon a projektben résztvevő KKV-k első lépéséhez, hogy nemzetközi partnercéget találjanak, emellett menedzseli a régió innovatív vállalkozásait, hogy lehetővé tegye számukra a nemzetközi értékláncokba való bekapcsolódást.

Miért olyan fontos a projekt?

A nyitórendezvényt 2023. szeptember 22-én és 23-án tartották az eindhoveni Philips Stadionban, amely egy hároméves út kezdetét jelzi. A projektpartnerek Kick-off rendezvényen találkoztak, hogy megismerjék a projekt részleteit, megalapozva ezzel a közös cél elérésére irányuló erőfeszítéseket. Az EU-I3 program által finanszírozott 9,5 millió eurós projekt célja a KKV-k piacra lépésének felgyorsítása, valamint az innovációs és beruházási központ létrehozása a vállalatok, intézmények és kormányzati szervek számára az egészségesebb életmód és a gazdasági növekedés előmozdítása érdekében a részt vevő régiókban, elősegítve a gazdasági növekedést. Ez a cél kiemeli egy ilyen projekt fontosságát, amely egy önfenntartó nemzetközi központot jelent a KKV-k piaci jelenlétének bővítése és a kereskedelmi forgalomba hozatal megkönnyítése, a beruházások vonzása, a szolgáltatások és termékek digitalizálása, a finanszírozáshoz való hozzáférés és a gazdasági fejlődés előmozdítása érdekében a résztvevő régiók sportágazata számára.

2023-ban a partnerek és a KKV-k megkezdték a régiók kiválóságának és szakértelmének feltérképezését, valamint kinevezték az Innovációt és Vállalkozásokat támogató menedzsereket, és azonosították és elemezték a KKV-k főbb igényeit a sportinnovációs projektjükkel kapcsolatban.

A 3. munkacsomag indítása: méretnövelés és jogi meglátások

A projekt korai szakaszának meghatározó pillanata a 2023 decemberében Barcelonában tartott találkozó volt, amelyet az Indescat (Katalán sportklaszter) és az Acciò szervezett. Az I3-INSHAPE projekt tágabb keretein belül tartott konferencia célja a KKV-kba történő befektetések felgyorsítása volt, miközben értékes betekintést nyújtott a nemzetközi skálázhatóságba, jogi szempontokba, a sportágazaton belüli vállalkozások növekedésének és fenntarthatóságának támogatása érdekében.

 

Előretekintés 2024-re

Miközben a konzorcium a most kezdődött új évre készül, a hangsúly továbbra is a projekt célkitűzéseinek gyakorlati megvalósítására összpontosul, mint:

  • A KKV-k innovációs beruházási ügyek első folyamának meghatározása. jelenleg 6, a projektben résztvevő zászlóshajó KKV igényeit gyűjtöttük össze, és 2024-ben várhatóan csatlakozni fog egy finn cég is. A cél, hogy felvázoljuk az innováció ösztönzését szolgáló beruházási eseteket. A cégek innovációs terveinek bemutatásán már dolgoznak, amit januárban véglegesítenek.
  • Az adatvezérelt technológiák kihasználása a sport és az aktív életmód területén történő előrelépések ösztönzésére.
  • A KKV-k bevonása a zászlóshajó KKV-k által meghatározott kihívások köré összpontosító nyílt felhívásokba, ösztönözve az együttműködésre és a problémamegoldásra irányuló megközelítést.

 

  • Kapcsolatok kiépítése a régiók közötti innovációs cégek, központok, egyetemek stb. között a beruházási tervek megvalósítása érdekében.

 

Az I3-INSHAPE projekt a sport és vitalitás területén a pozitív változások előmozdítása iránti elkötelezettséget jelenti. Mivel a 2023-as év éppen lezárult, a konzorcium azon dolgozik, hogy a projekt célkitűzéseit 2024-ben is nyomon kövesse. Maradjon naprakész: kövesse az I3-INSHAPE-t a LinkedIn-en és az X-en, és kérjen tájékoztatást a Sport és Technológia Klaszter vezetőitől, hogy csatlakozhasson ehhez a projekthez!

Dátum